Speels en fijnzinnig

 

Denk ik aan Hans Verweij, dan denk ik tegelijk aan zijn vroeg gestorven vrouw Anna Verschuure – even eigenzinnig en gevoelig als de kunst die zij maakte. Ik kwam bij hen over de vloer toen ze nog in een afbraakpand aan de Goudserijweg woonden. Hij maakte in die tijd abstract-cartooneske tekeningen op klein formaat.

 

Later zocht ik hen op in hun huis achter de Beukelsdijk, waar zelfs de gang was volgestouwd met boeken. Hans was met voorsprong de meest belezen Rotterdammer die ik heb gekend. Hij praatte het liefst, en met kennis van zaken, over boeken en schrijvers, vooral Engelse. Toch had hij niets van een boekenwurm.

In die buurt woonden ook zijn beste vriend Mathieu Ficheroux en zijn vrouw Jacqueline. Hem kende ik uit café Pardoel, waar Hans toen zelden of nooit kwam. We schrijven begin jaren zestig. Mathieu maakte naar de mode van die tijd een tachistische omslagillustratie (vlekken en druipers, je weet wel) voor de pas gestarte gard sivik-reeks van Heijnis, waarin onder anderen Wolkers en Vaandrager debuteerden. Hij draaide voor een dergeljk karweitje zijn hand niet om. Aan Hans zou je zoiets nooit vragen. 

 

Niet lang na de dood van Anna in 1980 aten wij, Kristien en ik, bij Mathieu, ik meen in Kralingen. Hij had lekker gekookt, de Franse keuken, met een onvergetelijk toetje van zelfgemaakt kastanje-ijs.  Hans was de derde gast.

Hij was zwaar aangeslagen door het verlies van zijn geliefde, al maakte hij van zijn hart geen moordkuil. Hoe Mathieu en ik ook op hem inpraatten, het mocht niet baten. Hij bleef ontroostbaar. De tijd gaf ons gelijk. Ook het diepste leed slijt. 

 

Hans was sowieso geen tobber. Hij behield zijn hele leven iets jongensachtigs, iets leeftijdloos. Dat uitte zich in zijn werk in een zekere lichtvoetigheid van koloriet en vormentaal, in een losse lijnvoering ook. Zijn ongewichtigheid sloot serieusheid evenwel niet uit. Die speelse, fijnzinnige ernst van hem wist hij tot in zijn laatste werk (de bezielde serie Interieurs!) te bewaren.

© 2004 Kaplan
© 2004 Kaplan